fbpx

Elvefestivalens historie

Elvefestivalen er årets store høydepunkt i Drammen. Dette er festivalhelgen hvor hele byen pulserer av liv og feststemte mennesker. Festivalarenaen strekker seg hele veien fra Ypsilonbroen, langs elvebreddene og helt ned til og med Holmennokken. På Gamle Kirkeplass arrangeres konserter med både store nasjonale og internasjonale artister. Det er lett å nyte festivallivet når elvebredden, byens hjerte, blir fylt med spennende boder og eventyrlige opplevelser, vannaktiviteter, tivoli og konserter.

Elvefestivalen ble arrangert for første gang i 1995. I 2020 arrangeres festivalen for 25. gang. Målet er at festivalen skal være tilgjengelig for alle med tilbud for både barn, unge og voksne, uavhengig av kulturell bakgrunn. Sakte men sikkert vokser festivalen og de siste årene har 120-150.000 mennesker besøkt byen over tre dager.

Festivalens formål er å bidra til å øke innbyggernes bystolthet og byidentitet, samt å være en årlig festival med en hel stjernerekke av konserter Festivalen skal bidra til å markere Drammen som en aktiv kulturby gjennom samarbeid med kommune, fylkeskommune, kulturinstitusjoner og andre festivalen, foreninger og organisasjoner.

1995-1996

De første årene ble festivalen arrangert av JC Drammen, som la grunnlaget til videreføring til Byen Vår Drammen som ny arrangør fra 1997. Bakgrunnen var at Drammen kommune ønsket å feire at elven var renset og «tatt tilbake».

1997-2001

I 1997 ble festivalen arrangert 28. – 31. august og presenterte et 30-talls arrangementer, med ca. 20.000 besøkende. Blant høydepunktene var fjordturer med Christian Radich, konserter på Union Scene, tivoli ved elvebredden, båtparade og liveunderholdning på Bragernes Torg. Festivalen ble en suksess man ønsket å bygge videre på i 1998. Totalbudsjett for 1997 var 1,1 mill.  I 1998 ble festivalen løftet flere hakk når det gjaldt kvalitet, antall arrangement og antall deltagere. 130 aktivitetene med blant annet båtparader, tivoli i parken, konserter og brosteinsball på torget. Elvefesten har vært kontinuerlig i utvikling med mål om å gi Drammen et kulturelt løft. I 2001 bestemte byens politikere seg til å samle flere tidligere festivaler sammen med Elvefesten for å få en større satsning f.o.m. 2002.

2002-2011

I 2002 ble det ny organisering av festivalen med målsetting om at Drammen nå skulle bli mer synlig utenfor bygrenser og nærområder. Man satset på markedsføring i riksmedier som Aftenposten, VG og P4. Dette året ble også Parken tatt i bruk, her fikk lag, foreninger og kunstnere plass sammen med et større og bedre tivoli.

Det nye var at Gamle Kirkeplass nå ble utpekt som ny konsertarena fordi Bragernes torg nå skulle totalrenoveres. Det hele ble toppet med besøk av selveste Joe Cocker, som frem til 2015 holdt publikumsrekorden for antall betalte besøkende. Hundrevis av båter hadde nå etablert seg i Drammen sentrum under festivalen. og etter hvert samlet festivalen over 10.000 mennesker til fest og moro på torget, i parken, langs elva og på Gamle Kirkeplass. Dette året ble det befestet «må jo til byen under festivalen, fordi alle andre er jo der».

Suksessen fortsatte i 2003 med strålende vær. Styret i Festivalstiftelsen Drammen ønsket nå en ekstern driver av konsertene på Gamle Kirkeplass, og valget falt på Bragernes Konsert. Dette året ble det laget konsert også på torsdag med vinnerne av Idol, med Kurt Nilsen og Gaute Ormåsen i spissen. Fredagens konsert med Briskeby, Kazers Orchestra og Dum Dum Boys samlet nesten 6.000 mennesker. Salgsboder ble organisert i festivalgate, tivoli, dragebåtfestival på elva, hundeutstilling, kunstnerkvartal i parken sammen med 100 lag og foreninger, som ga en ny dimensjon til festivalen.

2004 prydet yrende folkefest i sentrum førstesiden i Drammens Tidende. Aldri før har det vært flere mennesker i byen. Dette overgikk selv 17. mai. Programmet favnet bredt og ga et flott tilbud til både barn, unge og voksne. Igjen hadde vi Idolkonsert på torsdag. 9.300 mennesker var innenfor portene på konsertområdet på Gamle Kirkeplass, hvor blant annet CC Cowboys, Turboneger, Odd Nordstoga og Europe spilte til publikums store glede. Denne gangen lot vi 25 kunstnere, med Morten Viscum i spissen, male en bil med «død manns hånd», arbeide på torgscenen under hele festivalen.

2005 gratis konserter er igjen tilbake på Bragernes torg i samarbeid med Drammen Internasjonale senter Kultursenter og Matendo, samt en forrykende forestilling i regi av Stella Polaris.

I 2006 stod blant andre Åge Alexandersen og Sambandet, Tomas Ledin, deLillos, samt Nye Gitarkameratene (Lind, Nilsen, Fuentes, Holm) på scenen på Gamle Kirkeplass.

I 2007 ble skattejakt for elvepirater arrangert for første gang, og det var over 1.000 barn som stilte til start, og samlet seg på torget til konsert med NRK Barne TV. På Gamle Kirkeplass ble det publikumsrekord med over 9.000 mennesker innenfor portene. På scenen sto igjen Joe Cooker. Han hadde blant annet med seg Katie Melua, Bjørn Eidsvåg og Timbuktu.

I 2008 fortsatt skattejakten for andre gang og samlet 1.400 barn. Denne gangen var det «sjefen over alle sjefer» som sto for underholdningen på Bragernes torg, og mange tusen mennesker samlet seg for å overvære showet. Noen av artistene som spilte var: DumDum Boys, Hellbillies, Madcon, Lene Marlin og Knutsen & Ludvigsen. I 2009 og 2010 fortsatte festivalen i samme spor som årene får. I 2009 spilte artister som Travis, Waterboys, Hives, Timbuktu og Nye Gitarkameratene, og i 2010 kom blant annet Donkeyboy, Kim Larsen, Postgirobygget, Baseballs og Jahn Teigen.

Drammens 200-årsjubileum ble markert stort i 2011. Drammen by fylte 200 år og Elvefestivalen ble et av byens fem hovedarrangementer under byjubileet. Da ble det arrangert båtrace, vannjetshow, vannhopp og dragebåtfestival på elven.

2012-2014

I 2012 ble det igjen ny konsertarena, denne gang på nye Strømsø torg. Festivalen startet med Skoleløpet og Elveløpet på torsdag med påfølgende gratis konsert på Strømsø torg for barn og unge. For øvrig var det et omfattende program med gratis konserter både på Torgscenen og Union Brygge. Noen av artistene som spilte var Valkyrien Allstars, Sivert Høyem og Donkeyboy og Robin.


Bedre og bedre AS tok over konsertvirksomheten på Strømsø Torg. Det ble i samarbeid med Drammen kommune Interkultur og G60 arrangert Gatefest for barn og unge i Fabrikkgata. Rundt 800 deltok på konserten med mange lokale artister og hovedattraksjonen, Gabrielle. På Strømsø Torg opptrådte blant andre Violet Road, CC Cowboys og Kaizers Orchestra, Vinnie, Kurt Nilsen, Datarock og DJ Broiler.
Byen Vår Drammen (BVD) tok over hele prosjektet i 2014, lagde underselskapet Konsertdrift Drammen og satte konsertarrangementet ut på anbud. Dette anbudet ble vunnet av Lund Gruppen Arrangement.

2015

I 2015 satte Elvefestivalen igjen publikumsrekord både for folkefesten og de betalte konsertene. Elvefestivalen 2015 var en eneste stor suksess. Aldri har det vært så mange mennesker i Drammen sentrum, aldri har det vært så god stemning over absolutt hele byen; Strømsø torg, parken; Grønland; Holmennokken, Bragernes torg, Gamle Kirkeplass, Bystranda, elvebreddene, bygatene. Og aldri har det vært så mange mennesker på Elvefestivalens kveldskonserter; publikumsrekord med 11.400 personer innenfor dørene i løpet av de to kveldene. Mye på grunn av Roxette.

Tre nysatsinger bidro stort til suksessen: Barnas Pirattorg på Strømsø torg var et eget tilbud til alle barn med masse å oppleve og masse å gjøre hele lørdag formiddag. Flere tusen foreldre og barn besøkte torget i løpet av dagen og oppslutningen om skattejakten var høyere enn på mange år. På Holmennokken ble ungdommens egen festival “Nåkken” gjennomført med både nasjonale og lokale artister på scenen og et eget festivalområde for de under 18 år, rusfritt selvfølgelig. Nåkken ble gjennomført i samarbeid med Drammen kommunes ungdomshus G60 og Junior Chamber International. Litt over 800 ungdommer tok turen innom Nåkken denne lørdagen. På Bragernes torg ble det for første gang lagt grønt kunstgress. Her var et fullsatt utendørs “klubb-område” på kvelden når underholdningen fra scenen var over, med egen bar og DJ som skapte en kjempestemning og et stort party på torgisflaten. Dette arrangementet var basert på et nært samarbeid med utestedene ved Bragernes torg.

2016

Sola skinte hele helgen og Drammen var full av glade mennesker i alle aldere. Største delen av publikummet kom fra Østlandet, men det kom til å med festivalgangere helt fra Japan. Noen av headlinerne var Dum Dum Boys, CC Cowboys, Aurora og Veronica Maggio, men de japanske tilskuerne hadde kommet for å se norske Violet Road. 2016 var nok et suksessår for Elvefestivalen.

2017

Dette ble nok et godt år. 150 000 besøkte festivalen som helhet og over 10 000 var innom Gamle Kirkeplass. Over 100 aktiviteter sto på programmet, som strakk seg fra åpningskonsert og studentfest på torsdagen helt til tivoliet stengte søndag kveld. Fjorårets aller største trekkplaster var britisk/tamilske M.I.A., som avsluttet lørdagskvelden på Gamle Kirkeplass. Nytt på konsertområdet var også at et lokalt talent ble satt som første innslag begge dager, og programmet ble dermed det største noensinne med 16 artister over to dager.

2018

Åpningskonserten med “Det Betales” og Drammen symfoniorkester på torsdagen viste at Elvefestivalen kom til å stille sterkt dette året også. Drammens Tidende rapporterte at i løpet av festivalens 23 år lange løp, har det aldri vært så mange besøkende under “Elve-helgen” som i 2018. Programmet var fullpakket av spennende aktiviteter byen rundt, bl.a. den legendariske gjenåpningen av restauranten “Friluften”, som var byens mest populære utested i 50- og 60- årene.  Enda et eksklusivt comeback fant sted på Gamle Kirkeplass når Tom Mathisen og Herodes Falsk inntok scenen igjen for første gang på over ti år. Over 10 000 tok turen til Gamle Kirkeplass dette året, de nye konseptene VIP-Hagefest og VIP-Premium var en kjempesuksess og fikk strålende tilbakemelding fra gjestene. I løpet av fredagen og lørdagen kunne årets festivaldeltagere få med seg ti av landets fremste artister, deriblant Sivert Høyem og Nico & Vinz som begge fikk terningkast 6 av Drammens Tidendes kritikere.

2019

I strålende solskinn fikk vi tre deilige sensommerdager i den fine byen vår. Rekordbesøk på Gamle Kirkeplass med lek og smil så langt øyet kan se i hele byen – Vi gleder oss allerede til neste år!

I parken har både store og små kost seg med adrenalinkick og churros på Lunds Tivoli! Bragernes Torg har hatt et rikt program med alt fra gospel til myk gitar der tusenvis av festglade mennesker danset seg inn i de sene nattetimer. Bondens Marked bød på kortreiste fristelser og hjemmelaget mat fra en rekke av Norges aller beste matleverandører og Union Brygge holdt koken med Djs, badstue og bokbyttemarked. Årets festival var virkelig magisk og stemningen, konsertene og publikum var helt spesielle! Tradisjonen tro var det duket for en rekke storslåtte konserter på Gamle Kirkeplass på fredag og lørdag. 11 artister tok turen til årets Elvefestival og terningkastene taler for seg selv med gode terningkast. Fredagen avsluttet Donkeyboy festen og utover lørdagskvelden tok det fullstendig av under Tinie Tempah.

Artistene som har opptrådd på Elvefestivalen

2002: Joe Cocker, Morten Abel, BigBang, Young Neils og Jonas Fjeld Band

2003: Idol-show, DumDum Boys, Kaizers Orchestra, Briskeby, Dubliners, Hellbillies, Hanne Boel og Sissel

2004: Idol, Turboneger, Venke Knutson, CC Cowboys, Span, Björn Rosenström, Odd Nordstoga, Kurt Nilsen, DDE, Europe, Sigrid Brennhaug, Jan Werner, The Real Group

2005: Morten Abel, Trang Fødsel, Vamp, Ane Brun, Frode Alnæs, Madrugada, BigBang, Ravi & DJ LØV, Jim Stärk, Jessica Fletchers og Mambo Compagneros

2006: Tomas Ledin, Åge Aleksandersen & Sambandet, Ladies Night, Nye Gitarkameratene (Lind, Nilsen, Fuentes, Holm), Los Lobos, DeLillos og Marit Larsen

2007: Joe Cocker, Katie Melua, Postgirobygget, Timbuktu, Kurt Nilsen, Åge Aleksandersen & Sambandet og Bjørn Eidsvåg

2008: DumDum Boys, Hellbillies, Madcon, Lene Marlin, Knutsen & Ludvigsen, Beth Hart (avlyst), BigBang, Young Neils, The Monroes og Steff Nevers

2009: Travis, Waterboys, Hives, Timbuktu, Nye Gitarkameratene, Bobby Kimball, Toto (forfall), Katrina Leskanich & Chris Thompson (Manfred Mann), Bo Kaspers Orkester, Jonas Fjeld & Chatham County Line og Vidar Johnsen & Peter Nordberg

2010: Donkeyboy, Kim Larsen, Postgirobygget, Baseballs, Jahn Teigen, Noora Noor og C-laget

2011: Anastacia, Status Quo, Beth Hart, Madcon, Hellbillies, Åge Sten Nilsen, Erik og Kriss, Apocalypse Dudes og Ess I Ermet

2012: Admiral P, Ess i Ermet, Di Derre, Sivert Høyem, DumDum Boys, Plumbo, Donkeyboy, Robyn, Jonathan Nelson, Valkyrien Allstars, Thom Hell, Lillebjørn Nilsen og Linnea Dale

2013: Rebekka Bakken, Violet Road, CC Cowboys, Kaizers Orchestra, DRM, Vinni, Kurt Nilsen, Datarock og DJ Broiler

2014: Alfred Hall, Thomas Dybdahl, Morten Harket, deLillos, Kaveh, Admiral P, Ylvis og Donkeyboy

2015: Ulf Lundell, Bertine Zetlitz, Monica Heldal, Hellbillies, Jonas Alaska, Morten Abel, Razika, Daniel Kvammen, Roxette, Sondre Justad og Briskeby

2016: DumDum Boys, CC Cowboys, Timbuktu & Damn!, Eva & the Heartmaker, Frøder, Gundelach, Veronica Maggio, Aurora, Violet Road, Marit Larsen, Kristian Kristensen, Skinny Days og Dagny

2017: M.I.A., Kim Larsen & Kjukken, Åge Aleksandersen & Sambandet, Janove, Ina Wroldsen, Raga Rockers, OnklP & De Fjerne Slektningene, Ary, Sondre Lerche, Minor Majority, Tønes, Daniel Kvammen, Mikhael Paskalev, Elsa & Emilie, Jimi Somewhere og Morgan Olai

2018: Susanne Sundfør, Bernhoft & The Fashion Bruises, Postgirobygget, Sivert Høyem, Lucky Lips, Tom Mathisen & Herodes Falsk, Madcon, Bjørn Eidsvåg, Nico & Vinz og Alfred Hall.

2019: Tinie Tempah, Lind+Nilsen+Fuentes+Holm, Di Derre, Julie Bergan, OnklP, Donkeyboy, Benjamin Ingrosso, Kjartan Lauritzen, Freddy Kalas, Minor Majority, Staut

Elvevill

Elvefestivalen UNG ble arrangert for første gang i august 2015. Festivalen ble holdt utendørs på øya Holmennokken midt i Drammenselva. På scenen var det en kombinasjon av lokale ungdomsartister og kjente navn som Sondre Justad og Kaveh. I tillegg var festivalområdet fylt med spennende aktiviteter. Hele festivalen ble arrangert av ungdommer, med ungdommer og for ungdommer. Totalt var det ca. 800 besøkende på konserten i 2015.

Video fra 2015

I 2016 flyttet vi festivalen litt nærmere der det skjer, nemlig til Union Scene på Grønland 60. Besøkstallet ble doblet, spesielt på grunn av beliggenhet og nærhet til både byen og tivoliet, og Ungdomshuset G60 J Trekkplasteret var Julie Bergan, Sløtface og Nico D

Video fra 2016

Målet med festivalen er å tilby et godt og trygt festivaltilbud av høy kvalitet også for de under 18år. Det bookes navn som er gode trekkplaster, og i tillegg til å opptre på selve festivalen så gjør mange av artistene en workshop med ungdommene i forkant av festivalen.

I tillegg fylles festivalområdet med spennende aktiviteter, som grafittiworkshops, mini skate/inline park, breakedance og rappellering. I 2016 var en av aktivitetene en kjempestor Flashmob, hvor ca. 200 dansere var engasjert. Et annet trekkplaster var å tilby gratis kinovisning på en høyaktuell film. Vi tilbyr også flotte standplasser for ungdomsorganisasjoner.

Hele festivalen arrangeres av ungdommer, med ungdommer og for ungdommer. Ungdomskulturhuset G60 tilbyr et halvt års program innen entreprenørskap, som heter Ung Leder Drammen. Ungdommene som deltar på dette kurset danner et ungdomsstyre som jobber fram mot Elvevill.

Lunds Tivoli

Lunds Tivoli ble startet i 1895 og har i flere år vært en del av Elvefestivalen. Lunds Tivoli har gledet millioner av store og små i løpet av årene, og blitt en kulturinstitusjon innen underholdning. Norges største og eldste omreisende tivoli har noe for hele familien, med et bredt spekter av attraksjoner. Lunds Tivoli er selvsagt på plass under Elvefestivalen 2017 med magesug og adrenalinkick i kofferten, og sukkerspinn til de som foretrekker å ha beina på bakken.

Les mer om Lunds Tivoli på deres hjemmeside her!