Tønes

Tønes

Gamle Kirkeplass fredag 25.08.17, klokken 19:30

Tønes, som egentlig heter Frank Tønnesen, kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland og er en av landets beste låtskrivere – hands down. Som tekstforfatter vil flere faktisk påstå at han er i en egen klasse, og det på flere måter. Alle rogalendinger, drammensere og andre som er glad i musikk – kom dere til Gamle Kirkeplass fredag 25. august!

Albumet «Sån av Salve» sikret ham to spellemannspriser, en for beste tekst og en for beste vise. Samtidig ble han tildelt den prestisjetunge Prøysenprisen. Dette albumet var også et av få ikke-engelskspråklige som ble nominert til Nordic Music Prize. Plata plukket med seg terningkast seks fra Dagbladet, terning fem fra VG, Dagsavisen, Aftenposten, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og ørten andre anmeldere. I tillegg ble det kåret til årets beste norske album i Dagbladet og Dagsavisen.

Allerede debuten, «Rett Te Håves» (1996), var noe helt spesielt. Kombinasjonen av underfundige fortellinger, der tekstene forener det mollstemte med det kloke, og det komiske med det vanvittige gjorde Tønes verdensberømt. I alle fall i hjemfylket Rogaland. For selv om så vidt ulike forfattere som Ragnar Hovland, Tore Renberg og Håvard Rem har trykket ham til sine hjerter, har oppmerksomheten rundt og forståelsen for Tønes vært konsentrert til hjemfylket – ispedd spredning til steder som har aktivt utflyttede rogalendinger, eller som ønsker at de hadde det. Og steder som rett og slett bare er opptatt av unik og fabelaktig visepop på norsk.

Live består bandet av Arne Andersen (trommer), Erlend Aasland (Banjo, mandolin og generelt alle instrumentene du kan tenke deg), Gaute Tengesdal (kontrabass), Kjell Gudmestad (steelgitar) og Øystein Holmen (tangenter). Sammen med Frank gjør de at en Tønes-konsert er det morsomste, klartenkte og kanskje til og med noe av det mer omtenksomme du har hørt på lang, lang tid.

Tønes er nå aktuell med EP´n “Ikkje Mogna”. Den ble – som vanlig – møtt med stormende jubel, og noen av lovordene i pressen lød slik: ”Det finnes ikke maken til denne artisten her i landet”, ”Det er ingen som skriver sangtekster som Tønes”, ”Til å få frysninger av” og ”Mesterlig gjort”.

Vi gleder oss!