Drammen Mustang Klubb

Drammen Mustang Klubb

Union Brygge søndag 27.08.17, klokken 12:00

Ford Mustang – en uvanlig sprek 52-åring

Det er noe med dette klassiske ikonet av en Amerikansk bil som gjør at gutter og jenter fra 5 til 95 ikke kan la være å kaste lange blikk etter den. Helt fra Mustangen ble lansert i 1964 og frem til i dag har den satt sitt preg på en hel bilindustri og til og med skapt sin egen klasse med betegnelsen “Pony carʺ. Mustangen`s ʺfarʺ Lee Iacocca fikk ideen i 1961. Iacocca ville at Ford skulle lage en bil for 4 personer med separate seter foran, girspak på gulvet, den skulle ikke være lenger enn 180 tommer, veie under 2500 Lbs og den skulle ikke koste mer enn 2500 Dollar. Plattformen og mange av delene var basert på den godt etablerte og velprøvde Falcon-modellen for å holde kostnadene nede. Det virkelig geniale var at kundene selv kunne bestemme hva slags utstyr og motoralternativ de ville ha. Det var i det hele tatt et utall muligheter med forskjellige kombinasjoner når det gjaldt motor, bremser, servostyring, varme/ac, radio osv. som kundene kunne velge etter eget ønske og lommebok. Halv ti om kvelden den 16. April 1964 kjørte Ford en massiv reklamekampanje hos de 3 store tv-kanalene ABC, NBS og CBS. Dagen etter var det tilløp til lovløse tilstander og lange køer av kunder utenfor Ford-forhandlerne. Den første dagen ble det solgt over 22 000 biler og 1 år senere den, 17. April 1965, hadde Ford solgt 418 812 Mustanger. En rekord som ikke er, og som sannsynligvis aldri vil bli, slått.
Mustangen har mange tilhengere og beundrere i Norge. Norsk Mustang klubb som ble stiftet 17. april 1994 er en av de største merkeklubbene i Europa med ca 1300 medlemmer. Richard Andersen, ʺmister Mustangʺ, er medlem #1 og eier av den ikke ukjente filmbilen «Lille Gul», en 1967 modell fastback, fra «Børning»-filmene. Rundt omkring i Norge fra Haugesund i vest til Trondheim i nord finnes det lokale klubber. Buskerud er intet unntak og Eiker Mustang klubb er èn av de eldste lokale Mustang-klubbene og er stiftet i 1994 altså samme år som moderklubben Norsk Mustang Klubb.
Interessen for Ford Mustang er større enn noen gang og antallet Mustangfrelste øker for hvert år. Etter flere sesonger med cruising og nye bekjentskaper via treff osv. bestemte noen entusiaster seg for å stifte Drammen Mustang klubb i forbindelse med landstreffet på Elverum i 2014. Drammen Mustang Klubb ble stiftet 12 Juli 2014 og er en klubb for Ford Mustang eiere og andre med interesse for Mustang. Klubben er åpen for alle årsmodeller og typer av Ford Mustang 1964 1/2 og opp.
Initiativet ble tatt meget godt imot da det viste seg at det var mange som savnet et treffpunkt i nærmiljøet. Pasjonen for Mustang kjenner ingen grenser for hverken alder eller kjønn. Om man enten ikke er gammel nok til å kjøre selv eller er pensjonist er likegyldig for om man er uhelbredelig infisert med «Mustangvirus». Hvilken retning man til enhver tid tar i forhold til sitt Mustang bilhold er selvfølgelig opp til den enkeltes preferanser. Noen liker å holde bilen 100% original og pusser og duller, noen satser mer på racing mens andre benytter Mustangen som helårs bruksbil.
Tony Sergeev fra Åssiden er kasserer i DMK og en krumtapp i miljøet. Det er aldri nei i Tony`s munn hvis noen trenger hjelp eller råd og intet er umulig. Tony kjøpte sin første Mustang, en 1968 coupè, når han var 16 år gammel. ʺFatter`n syntes moped var risikosport så da ble det bil i stedetʺ sier Tony. Hvor mange har hatt Amerikansk muskelbil som 16-åring? Tony var også innom Pontiac Transam med 455 bigblock motor. ʺDen gjorde 50 km/t på tomgang og èn tank med bensin holdt ikke tur/retur Tønsbergʺ minnes Tony humrende. Hobbybilene forsvant en periode hvor andre ting i livet skal prioriteres. Høsten 2009 var det på`n igjen. En 1967 Ford Mustang HT tatt inn til Norge som flyttegods i 1968 ble innkjøpt. Bilen var fin den men ikke fin nok for Tony. Bilen ble plukket fra hverandre etter den første sesongen og det ble starten på en lang prosess med rengjøring, pussing, spesialløsninger og spesialdesign. ʺJeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har lagt ned i denne bilen eller på hvor mye moro det har vært å bygge denneʺ sier Tony. Vi drister oss ikke til å spørre hvor mange kroner som er gått med til prosjektet. Det blir det samme som å spørre en same hvor mange reinsdyr han har eller hvor mange penger du har i banken. Man spør ikke om slikt. Etter 5 år er Tony`s 67-modell blitt en av landets fineste. Mustangen brukes så ofte som mulig så lenge kvikksølvet i gradestokken befinner seg på den røde skalaen. ʺFor å ha glede av bilen skal den brukesʺ konstaterer den stolte eieren.
Samholdet og kameratskapet i Mustangmiljøet er enestående og velkjent blant bilentusiaster både i inn- og utland. Det finnes utallige historier om veihjelp eller Mustangvenner, kjente eller ukjente, som har kommet til unnsetning med deler eller verktøy. I forbindelse med et landstreff på Elverum fikk et medlem i Eiker motortrøbbel fredag kveld i form av særdeles lav effekt og banke-lyder fra det indre av motoren. Da var det at et knippe velkjente hjelpere i Mustangmiljøet tro til og satte inn ny motor i løpet av natta og formiddagen slik at bilen ble klar for resten av treffet. Slikt er ikke hverdagskost.
Går du med en Mustanginteresse i magen så blir vi veldig glade hvis du tar kontakt med oss enten i Drammen eller Eiker. Du finner oss på Facebook og i tillegg har Drammen Mustang klubb egen hjemmeside på internett http://d-m-k.no