Åge Aleksandersen & Sambandet

Åge Aleksandersen & Sambandet

Gamle Kirkeplass lørdag 26.08.17, klokken 18:30

Varsko her! Fra Namsos til Royal Albert Hall – og nå; endelig tilbake i Drammen. Åge Aleksandersen & Sambandet har vært Norges sjefsrocker lenger enn de fleste kan huske, og viser ingen tegn til å gi seg med det første. Levva Livet, Fire pils og en pizza, Lys og varme… Dette blir stort!

Mange omtaler han som Norges svar på Bruce Springsteen, og det ligger noe der. Med et sosialt budskap i bånn, rockefot og folkelighet nok til å nå ut til alt fra bygdefester, konserthus, hipsterfestivaler, russevorspiel og klassiske klubbscener, har Åge Aleksandersen vært sjefen av norsk rock fra starten av 70-tallet og kommer til å forbli det så lenge han gidder selv.

Det hele startet på Namsos – født i 1949, fra tater-slekt. Taterbakgrunnen, med stigmatiseringen det kunne medføre, kan være en spore til Åges store sosiale engasjement i seinere karriere. Åges musikalske karriere begynte allerede i 1965 (!) i bandene Mads Incorporated og Whoopee Choop, som begge turnerte og konkurrerte omkring i Namdalen. Det var det sistnevnte som skulle bli til Prudence, som med Åge og Terje Tysland i front skulle bli et av Norges mest populære band og etablere begrepet trønderrock.

I 1976 sa Prudence ”Takk te dokk” og la inn årene. Åge flyttet da til Trondheim, hvor han startet bandet Sambandet og med det sin solokarriere. Etter en treg start på de første albumene løsnet det med platene ”Lirekassa” og ”Ramp”, som genererte flere spellemmanspriser.

I 1982, etter at plateselskapet hadde gått konkurs og han startet sitt eget sammen med Hans Rotmo og Terje Tysland, var det omsider duket for at Åge tok reisen opp i den absolutte norgestoppen. ”Dains med mæ” ble en stor suksess, og med oppfølgeren ”Levva Livet”, som blant annet inkluderer party-hymnen med samme navn og udødelige ”Lys og varme”, satte plutselig Åge Aleksandersen rekord som Norges mestselgende album i historien! Oppfølgeren ”Eldorado” solgte nesten like godt, og Åge & Sambandet dro ut på en tilsynelatende evigvarende turné.

I 1987 ble Sambandet oppløst, og etter hvert begynte den kommersielle nedturen for Åge. Til tross for oppturer som ”Din Dag” og monstersingelen ”Snørosa” (til Ski-VM i Trondheim), var han langt unna superstjernestatusen fra 80-tallet.

Men – i 2005 ble Sambandet gjenforent, de ga sammen ut comeback-albumet ”To skritt frem”, som ble tatt i mot med enorm respons. Rockefoten fra 80-tallet var tilbake, og begynte igjen å fylle opp festivaler og konsertscener over hele landet. Siden da har han levert jevnt og trutt og fått meget god mottakelse fra både presse og publikum for fire studioalbum og en ”neverending tour” i beste Dylan-stil. Og – i 2016 fikk han endelig oppfylt drømmen om å få spille i Royal Albert Hall – utsolgt på fire minutter.

Å få Åge & Sambandet tilbake til Elvefestivalen har vært en drøm lenge, og nå er det endelig et faktum igjen. Det er en ære å få ønske norsk rocks hedersmann tilbake til Drammen – vi gleder oss til en intens stund med hardtslående slagere og vakre ballader.

”Varsko her! Ein, to, tre, fir…”